Kézi földmunka

Kétféleképpen állhatunk neki a földmunkálatoknak.
Gépi, vagy kézi erővel. A munka nehézsége miatt, a nagyobb terjedelmű földmunkákat már szinte egyáltalán nem végzik kézi erővel, azonban a kisebb munkafolyamatokhoz ez a módszer is elengedhetetlenül szükséges.
A kézi földmunka elsősorban a kisebb közművek kisméretű árkainak kialakításakor, tereprendezéskor, valamint a gépi földmunka utáni kiigazítások elvégzésekor szükséges. Továbbá elengedhetetlenül fontos, amikor a munkavégzés helye munkagépekkel nem közelíthető meg. A földmunkák döntő részét ma már gépekkel végzik; a kézi földmunka elenyésző és ritkábban alkalmazható.
A kézi földmunkához többnyire alapvető szerszámok szükségesek, ásó, lapát, csákány, de némely esetben bontórudat, ékeket és vésőt is használni kell.
A technika fejlődésével az egyre korszerűbb és sokoldalúbb gépek folyamatosan háttérbe szorították a kézi földmunkát. Ma már a földmunkák összes munkarésze végezhető gépesítve. Szinte minden munkarésznek megvan a „saját” földmunkagépe. Az egyes munkák nagyságától függően különböző méretű és kapacitású gépek alkalmazhatók.
Az irtási munkák során alkalmazott földmunkagépeket jelentős tolóerővel rendelkeznek és kiválóan alkalmasak a talaj felső részének (és vele együtt a növényzetnek) az eltávolítására. Az ún. vonalas földmunkák (pl. munkaárok kialakítása) során árokásó gépeket alkalmaznak . Az árok szélességét a teleszkópgémhez kapcsolódó (cserélhető) kotróedény vagy markoló kanál szélessége határozza meg.
A területi földmunkák (pl. pincetömbök kialakítása) során elsősorban homlokrakodókat alkalmaznak. Ezek a gépek a teleszkópgémhez kapcsolt földnyeső szekrénynek köszönhetően egyszerre alkalmasak nagyobb talajréteg fellazítására és rakodására. Nagy mennyiségű föld kitermelésére hegybontó kotrót és vonóköteles kotrót alkalmaznak.
A földmunkák során alkalmazott szállítóeszközök általában nagy teherbírású billenőplatós tehergépkocsik, nagy mennyiség esetén dömperek, szállítószalagok.
A gépi földmunkát a nevéből is adódóan munkagépek végzik, gréder (földgyalu), szkréper (földnyeső), dózer (földtoló) markoló, kotrógép valamint árokásó gép. Természetesen ezek nem egyszerre vonulnak fel, és az sem ritka, hogy nincs is mindegyikre szükség.